Haber

2 ayda et fiyatlarında yüzde 50 artış oldu, hem satıcı hem de tüketici tepki gösterdi.

Yılbaşından bu yana ET fiyatlarında yüzde 50 zam var. Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bir yılda olması gereken artış 2 ayda gerçekleşti” dedi. Kasaplar, yüksek fiyatların müşteri kaybına neden olduğunu belirtirken, ucuza satış yapan Et ve Süt Kurumu mağazalarının önünde uzun kuyruklar oluştu.

“DEPREM BÖLGESİNDE 7-8 BİN HAYVAN ÖLÜYOR”

Et fiyatlarında yılbaşından bu yana yüzde 50’ye varan artış hem satıcıya hem tüketiciye yansıyor. Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, son aylarda et fiyatlarında yaşanan artışın kasapları da olumsuz etkilediğini söyledi. Yalçındağ, “Neredeyse her hafta 5-10 lira alışverişimiz oluyor” dedi. Yılbaşında 120-130 lira aralığında olan karkas fiyatlarının bugün 175-180 liraya ulaştığını belirten Yalçındağ, et fiyatlarında bir yılda olması gereken artışın 2 yılda olduğunu vurguladı. ay.

Yalçındağ, “Bir sıkıntı var. Yılbaşından bu yana ne değişti? Tedarikçilere soruyoruz, ‘Her hafta zam alıyoruz’ diyorlar. Bu da en çok tüketiciyi ve en çok da biz kasapları rahatsız ediyor” dedi. Yalçındağ, depremin olduğu bölgenin hayvancılık açısından değerli olduğunu belirterek, “Resmi kaynaklardan aldığımız bilgilere göre 7-8 bin büyükbaş hayvan telef oldu. Ama bu böyle bir fiyat artışına neden olabilecek bir rakam değil. Orada kesim devam ediyor.” Etin, kesimin ve toptan et satışının başka açıklaması yok” dedi. Bir anda bu fiyatlara çıkarmak benim için bir görevdir.”

“YURTDIŞINDAN ET İTHAL ETMEYİ BEKLİYORLAR”

Fiyat artışının nedenini anlamakta güçlük çektiklerini belirten Yalçındağ, hayvan sayısının azaldığı iddiasıyla fırsatçılık yapıldığını ileri sürdü. Fazlı Yalçındağ, et fiyatlarındaki artışın bazı çevrelerde yurt dışından et ithal etme beklentisi yarattığını belirterek, “Biraz daha yükselse de yurt dışından ithal ortam bekleyenler var. 2010 yılını yeniden yaşayacağız. İthalatın yapıldığı nokta “Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor, koyun ve keçi anlamında tüketimimizi artırmamız gerekiyor. Küçükbaş hayvanlardan başka tutunacak güçlü bir ip yoktur. Üretim ve tüketimdeki payı artıracağız, başka yolu yok. Umarım fiyatlardaki artışta bir durma noktası olur” dedi.

“FİYATLARA BAKIP GERİ DÖNDÜLER”

İstanbul’da işletmesi bulunan kasap Serhat Çelik, yüksek et fiyatları nedeniyle müşteri kaybettiklerini belirterek, “Şu anda et fiyatları yüksek. İnsanlar daha çok beyaz et alıyor. Kırmızı etin fiyatı yüzde 40-40 arttı. Son 1 ayda ortalama 50 lira “İnsanlar durumdan etkileniyor. Bazıları et fiyatlarına bakıp geri geliyor. Bazıları tavuk alır ve gider. Şu anda tüm kasaplar indirim bekliyor. Devlet et piyasasını ithal hayvanlarla dengeleyebilir” dedi.

“GÜNLÜK SATIŞLARIM 40 KG’DEN 15 KG’YE DÜŞTÜ”

Kasap Necmettin Kantarcı, “Günlük satışım 30-40 kiloydu, şimdi 15 kiloya düştü. Hareket olarak kasapların bir hafta kapanması gerekiyor. Pandemi geçirdik, o dönemde kapıda kuyruklar oluştu. Et fiyatları 50-60 liraydı ama artık o kadar faydalı değiliz artık kasaplar cebinden harcıyorlar çünkü ben 170 liradan alıyorum bugün 180 liraya satıyorum yarın giderim 180 lira , ayda 200 kilo et alsam 2 bin lira zarar ediyorum Et ve süt kurumu tahlil değil çünkü bugün 400 kişi saatlerce kuyrukta bekliyor ama yüzde 20’si et alabiliyor. gerisi et, yolda harcadıkları masrafla kalıyorlar.”

ET VE SÜT İŞLETMELERİNDE UZUN SIRALAR OLUŞTU

Et fiyatlarındaki artış, Et ve Süt Ürünleri Kurumu mağazalarının önünde uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Beylikdüzü Et ve Süt Kurumu Şubesi önünde metrelerce uzun kuyruk oluştu. Kasaplarda 270 liraya satılan kıymanın 100 liraya, kırmızı etin 150-330 liraya 36-116 liraya satıldığı öğrenildi.

Fiyatların kasaplardan çok daha uygun olduğunu belirten Nazime Kahraman, “Kasaplardan 300 lira, buradan 110 lira alıyoruz. Sabah 05.00’te varıyoruz. Sonunda bekleyenlere et kalmıyor. ” söz konusu.

“BURADAN UCUZA ET ALIP YURT DIŞINA SATIYORLARDI”

Metin Meral, “06.30 sıralarında geldik. İlk defa geliyorum. Daha önce Sakarya’ya gitmiştim. Orası daha sistematikti, sıra numarasıyla girilirdi. Şu an kıyma da var.” kasap burada 250 lira burada 100 lira çok fark var şimdi ramazan geldi millet geliyor hazırlık yapıyor. Aslında kurumların biraz daha yaygınlaşması gerekiyor. Ayrıca burası biraz suistimal edilmiş. Eti buradan ucuza alıp dışarıda iyi fiyata satıyorlar. O yüzden kişi başı maksimum 1 kilo alabiliyorsunuz” dedi.

– Ankara

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu